“Lolita e vërtetë” e inspiruar në krim

“Lolita e vërtetë” e inspiruar në krim

23 September 2018 14:19

Kryevepra e Vladimir Nabokovit, e vitit 1955, “Lolita” – një prej kryesoreve në Listën e Librave të Ndaluar e Sfiduar Amerikanë – me kalimin e kohës vetëm sa është bërë më famëkeqe.

Sado i jashtëzakonshëm që mund të jetë, “Lolita” është libër vështirë i shitur në periudhën e paralajmërimeve si fushata #MeToo.

Mbi të gjitha, Humbert Humbert jo vetëm që është narrator më i paqëndrueshëm që e tregon rrëfimin e vet nëpër faqet e një novele, por ai është edhe një grabitqar seksual i moshës së mesme që fantazon për njollosjen e 12-vjeçares, Dolores Haze - Lolita.

Për ata ne që i adhurojmë dhuntitë e Nabokovit, të flasësh për “Lolitën”, ta krijon ndjesinë e të qenit në një qark të përhershëm ekzaltimi dhe shfajësimi: duke e kremtuar mjeshtërinë artistike të romanit, por duke dënuar çoroditjen që trajton kjo mjeshtëri... (Më gjerësisht lexoni në Koha Ditore)

Gazetën Koha Ditore mund ta lexoni edhe online. Këtu mund të gjeni sqarimin se si mund të abonoheni.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme