Europol dhe FBI në këmbë, godasin rrjetin e falsifikatorëve të euros në botë

Europol dhe FBI në këmbë, godasin rrjetin e falsifikatorëve të euros në botë

21 shtator 2017 11:04

Muaj më parë, në një shtëpi në Vjenë, në Austri, sinjali se aty gjendeshin euro false ka rezultuar i vërtet. Janë ngritur në këmbë instanca të shumta policore dhe ekspertët përveç se kanë zbuluar një shumë të madhe parash false aty kanë mundur të marrin mjetet e komunikimit të personave dhe kanë verifikuar se shpërndarja e kësaj valute false ishte bërë në një mori shtetesh.

Ishin të paktën dy muaj operacione dhe kërkime, ndërsa një rast pak ditë më parë u shënua edhe në Shqipëri, shkruan ‘Shekulli’. Jo pak, por plot 11 mijë euro u kapën në një banesë në Gramsh ndërsa ranë në pranga tre persona, një burrë dhe dy të rinj, për të cilët policia dhe prokuroria në momentin e arrestimit dhanë pak detaje. Ndërsa pak më vonë u mësua se sinjali ishte i Europol, që po përndiqte dhe kërkonte të gjitha gjurmët e Eurove false që kishin hyrë në vendin tonë. Sipas të dhënave, operacioni vijon sërish pas ka ende gjurmë nëpër shtetet e Ballkanit, por që prej 8 muajsh në këtë operacion është edhe FBI-ja si mbështetëse e këtij superoperacioni ndërkombëtar që drejtohet nga ekspertët e Bashkimit Europian.

Një operacion i përbashkët i shtatë shteteve anëtare të BE-së dhe i koordinuar nga Europol ka çuar në arrestimin e 53 kriminelëve aktivë në Darknet. Të arrestuarit u përfshinë në blerjen ose shitjen e kartëmonedhave të falsifikuara euro në tregjet e paligjshme ‘Darknet’, siç janë AlphaBay dhe Hansa Market. Në shkurt të vitit 2017, autoritetet austriake shkatërruan një dyqan ilegal të kartëmonedhave euro në Vjenë dhe arrestuan një person.

Të dhënat e marra nga ky operacion kanë të bëjnë kryesisht me falsifikimin e paligjshëm të kartëmonedhave euro në Darknet. Ndër dokumentet e sekuestruara, hetuesit gjetën detaje të 33 shteteve të ndryshme evropiane dhe joevropiane, të cilave personi i arrestuar u kishte dërguar para të falsifikuara. Për shkak të karakterit ndërkombëtar të rastit, Europol koordinonte informacionin në dispozicion dhe e ndau atë me vendet në fjalë. Përveç kësaj, u planifikuan ditë aksioni të përbashkëta me synimin për të nxitur blerësit dhe shitësit aktivë në tregjet më të njohura të Darknet.

Koha për aksionin që daton edhe muajit majqershor 2017 u zgjodh për të paraprirë operacionet ndërkombëtare nga Shtetet e Bashkuara (FBI) dhe Holanda, duke u fokusuar në marrjen poshtë të dy tregjeve më të njohura të Darknet-Alpha Bay dhe Hansa Market. Shtetet anëtare të BE-së të përfshira në operacionin e suksesshëm ishin Austria, Çekia, Franca, Gjermania, Greqia, Sllovakia dhe Spanja.

Pesëdhjetë e tre kriminelë u identifikuan dhe u arrestuan; 2049 kartëmonedha euro të falsifikuara u konfiskuan gjatë 77 kërkimeve në shtëpi në të gjithë Evropën. Rezultatet e shkëlqyeshme të ditës së përbashkët të veprimit tregojnë se anonimiteti në Darknet nuk ekziston më. Duke vepruar së bashku, bashkësia evropiane e zbatimit të ligjit, e koordinuar nga Europol, ka dërguar një mesazh të qartë se ne kemi mjetet për të identifikuar kriminalitetin dhe goditjen prapa, madje edhe në fushat e Darkweb.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme