Haziri: Gjilani ndodhet në fazën zhvillimore të infrastrukturës së trashëguar nga vitet e shtatëdhjeta

Haziri: Gjilani ndodhet në fazën zhvillimore të infrastrukturës së trashëguar nga vitet e shtatëdhjeta

26 dhjetor 2018 17:19

Kuvendi Komunal i Gjilanit ka mbajtur të mërkurën seancën e fundit për këtë vit kalendarik, nën kryesimin e Shpresa Kurteshit-Eminit, ku ka miratuar rregulloren për këshillat lokalë, vendimin për ndarjen e titujve të nderit për veprimtarin Ilir Mustafa (pas vdekjes) dhe afaristin Fehmi Fetahu, vendimin për caktimin e kompensimit mujor për anëtarët e komisionit komunal të aksionarëve në NLP “Tregu”, “Stacioni i Autobusëve” dhe “Ecohigjiena”, planin e punës së Kuvendit për vitin 2019, orarin e mbledhjeve të Kuvendit dhe Komiteteve, kërkesën për financimin e manifestimit “Flaka e Janarit” 2019, pastaj raportin e Sistemit të Menaxhimit të Performancës Komunale (SMPK) për vitin 2017, raportin e punës për vitin 2018 të KKSB si dhe planin e punës për vitin 2019 të KKSB, bëhet e ditur përmes një komunikate për media.

Ndërkaq, raportin e punës së kryetarit të Komunës për vitin 2018, me kërkesën e opozitës si dhe dakordimin e subjekteve të tjera si dhe të vetë kryetarit Haziri, e ka shtyrë për seancën e janarit, sikurse edhe kërkesën e teatrit për shlyerjen e borxheve.

Haziri, duke u përgjigjur në disa prej pyetjeve konkrete të këshilltarëve komunalë rreth investimeve, kryesisht të opozitës, ka thënë se Gjilani ndodhet në fazën zhvillimore të infrastrukturës, të cilën e ka trashëguar nga vitet e shtatëdhjeta dhe brenda këtyre vijave urbane duhet të bëjë zgjidhjen më të mirë të mundshme, ose ndryshe duhet rrënuar banesa dhe shtëpi private, gjë që nuk do të ishte e drejtë.

Plani zhvillimor duhet të përfundojë deri në fund të marsit ose fillim të prillit dhe ai do të votohet nga Kuvendi Komunal, i cili ka me vendos se si do të duket qyteti ynë në të ardhmen, ka thënë Haziri.

Sa i përket rrugës “Fehmi Agani”, ai tha se është e vërtetë që këtu punimet janë vonuar, por jo me fajin e Komunës, meqë bëhet fjalë për një investim të përbashkët me Ministrinë e Infrastrukturës, e cila ka nxjerrë obligime shtesë për shkak të terrenit dhe disa vështirësive tjera, ndërkohë që u shpreh optimist se këto probleme do të tejkalohen dhe punimet do të kryhen shpejt.

Ndërkaq për rastin e Shtëpisë së kulturës në Përlepnicë, Haziri ka sqaruar se për shkak të problemeve që i ka pasur më herët projekti, që njëherësh ka qenë i përfshirë edhe në hetime, ka mbetur anash.

“Vitin e ardhshëm ne do të investojmë dhe finalizojmë plotësisht këtë projekt sikurse do të rregullojmë edhe ambientin përreth Shtëpisë së kulturës, me buxhet të Komunës”, ka thënë ai.

Rrugët dhe infrastruktura tjetër në disa lagje të tjera, siç është lagja Porodin, kanë filluar dhe do të vazhdohet vitin tjetër, sepse janë projekte të buxhetuara, sikurse edhe në disa fshatra të tjera, me projektet që kanë të bëjnë me rrjetin e ujësjellësit, përfshirë edhe Pogragjën ku duhet gjetur burim i ri i ujit për pije. Në lagjen e Balecit, ku dëmtimi i rrugëve ka ndodhur për shkak të shtrirjes së rrjetit të ri të ujësjellësit, ne e kemi marrë për obligim të bëjmë sanimin e gjendjes, edhe pse ky obligim i takon operatorit, ka thënë kryetari Haziri.

të vetëdijshëm se të gjitha problemeve nuk kemi mundur t`u japim zgjidhje ende, por jemi duke vazhduar t`i kryejmë punët tona sipas dinamikës së paraparë, gjithandej nëpër fshatra dhe lagje të qytetit”, ka thënë Haziri.

Sa i përket problemit me ”Ecohigjiena”, i cili po manifestohet në kryerjen e shërbimeve, Haziri, ka thënë se Komuna është në raporte jo të mira profesionale dhe njerëzore me këtë kompani prej dy vitesh. “Ecohigjiena” vazhdon të mos i përmbush obligimet në investime dhe as nuk e ka zbatuar vendimin e fundit të gjykatës për kthimin në punë të punëtorëve të larguar më herët. Përkundrazi, ka vazhduar me largimin nga puna edhe të punëtorëve të tjerë.

kërkojmë përmbushjen e obligimeve sipas kontratës si dhe ndarjen e dividentës sipas përqindjes, ku Komuna e Gjilanit i zotëron 40 për qind të aksioneve”, ka thënë Haziri, duke nënvizuar se Komuna nuk do të lëshojë pe kur janë në pyetje interesat e punëtorëve, sepse mbajtja e tyre në punë është pjesë e kontratës, përderisa ata nuk bëjnë shkelje të rëndë të detyrave të punës.

Për më tepër, Haziri ka thënë se është momenti i fundit që “Ecohigjiena” të fillojë t`i zbatojë ligjet e Kosovës.

Me disa ndryshime dhe plotësime Kuvendi miratoi edhe rregulloren për bashkëpunim me këshilla lokalë, që kanë të bëjnë me gjithëpërfshirjen dhe kompensimin, si nevojë për një funksionim sa më të mirë të këtyre njësive.

vendosi që kompensimi mujor për anëtarët e komisionit komunal të aksionarëve në NLP “Tregu”, “Stacioni i Autobusëve” dhe “Ecohigjiena”, të jetë 200 euro (100+50+50) në muaj dhe jo 250 euro, siç ishte propozimi i parë.

miratoi edhe kërkesën e DKRS-së për ndarjen e një shume të mjeteve prej 56.350 euro, për nevoja të manifestimit tradicional “Flaka e Janarit”, që mbahet në nderim të heronjve, dëshmorëve dhe martirëve të kombit, pas një diskutimi të gjerë dhe sqarimeve që kanë dhënë drejtoresha e Kulturës, Shpresa Hajdari, drejtori i Buxhetit, Zijadin Maliqi si dhe nënkryetari Komunës, Arbër Ismajli, të bindur se një pjesë të kësaj shume do ta ndajë MKRS-ja, ku është bërë po ashtu kërkesa, ose përndryshe programi duhet të reduktohet vetëm në shtyllat kryesore të tij.

Kurse kërkesa e Teatrit për shlyerjen e borxheve është shtyrë për seancën e janarit, pasi që, siç ka thënë nënkryetari Ismajli, edhe ashtu mjetet nuk mund të ndahen brenda këtij viti.

e Sistemit të Menaxhimit të Performancës Komunale (SMPK) për vitin 2017 e ka paraqitur koordinatori Ibrahim Ademi, duke nënvizuar faktin se falë punës së mirë që ka bërë Komuna e këtushme, Gjilani është shpërblyer me tri grante, mjete këto që janë orientuar për asfaltimin e rrugës së Kumanovës, ndërtimin e rreth-rrotullimit te udhëkryqi i Prishtinës si dhe për asfaltimin e rrugëve në lagjen “Porodin”.

Për të gjitha këto pika të rendit të ditës, në Kuvend Komunal është zhvilluar debat i gjerë, para se të miratohen.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme