Paralajmërimi i fundit, BE e shqetësuar për hapat e Polonisë

Paralajmërimi i fundit, BE e shqetësuar për hapat e Polonisë

27 korrik 2017 13:04

Bashkimi Europian i ka lëshuar Polonisë paralajmërimin e fundit: nëse nuk zmbrapset nga planet e saj të reformës së shumëdiskutueshme të Gjyqësorit, Komisioni Europian është gati për luftë politike.

Edhe pse blloku ende nuk e ka lëshuar bombën atomike politike siç njihen ndryshe sanksionet e rënda kundër një vendi anëtar, durimi i tij po soset.

Në Poloni, diçka u bë, sqaroi zëvendëspresidenti i KE-së, Frans Timmermans, duke iu referuar refuzimit të presidentit Andrzej Duda për të ndaluar me veton e tij dy nga katër ligjet që parashikojnë lëvizje të forta siç është zëvendësimi i anëtarëve të Gjykatës së Lartë me persona të përzgjedhur nga qeveria.

Por nëse ky ligj do të arrijë të hyjë në fuqi e të çojë në shkarkimin e shefit të drejtësisë, BE-ja ai nuk do të ngurrojë të përdorë në “çdo kohë” nenin 7, i paaplikuar ndonjëherë më parë deri tani.

Çështja nëse sanksionet me të cilat kërcënohet Polonia do të zbatohen, është ende e hapur dhe procesi për heqjen e së drejtës së votës në Këshillin Europian një vendi anëtar kalon në dy faza.

Së pari, këtë duhet ta miratojë Parlamenti Europian, e më pas Këshilli. Në Parlament duhet që një e pesta e shteteve anëtare të konstatojnë në marrëveshje nëse Polonia është vërtet në rrezik që të dalë nga rruga e sundimit të ligjit dhe të demokracisë.

Ndërsa në këshill nevojitet vendim unanim dhe kryeministri i Hungarisë Viktor Orban ka deklaruar se do të votojë kundër, për shkak se qeverinë polake e konsideron si mike në rrafshin politik. Varshavës i është dhënë një muaj kohë të reflektojë dhe nëse pas pushimeve të verës sërish nuk do të vihen re ndryshime, Këshilli Europian do të kalojë në veprim.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme