Bëhet testimi i parë i veturave autonome

Bëhet testimi i parë i veturave autonome

24 May 2019 10:33

Makina pa shofer, shihet si mundësi e jashtëzakonshme për ta sinkronizuar dhe përmirësuar dukshëm rrjedhën e trafikut.

Të njëjtën e thonë edhe hulumtimet e reja, sipas të cilave del të ketë 35 përqind lehtësim në përmirësimin e trafikut.

Për ta testuar potencialin e teknologjisë së makinave pa shofer, hulumtuesit në Universitetin e Kembrixhit, ndërtuan një flotë me makina të vogla robotike.

Makina është lëshuar në testim përmes një rruge miniaturë, me ç’rast hulumtuesit kanë matur saktësinë e çdo pjese lëvizëse të makinave të vogla, transmeton emisioni “Sot” në KTV.

Kur makinat funksiononin në mënyrë të pavarur, ndërprerja e një automjeti të vetëm shkaktonte ngadalësim të shkurtër, nëpër korsi të ndryshme.

Ndërsa, sinkronizimi ndërmjet makinave në kuadër të këtij testimi miniaturë, shpjegonte qartë përmirësimin e trafikut dhe rezultate të papritshme nga ana e hulumtuesve të cilët e shfaqën atë në Konferencën Ndërkombëtare të Robotikës.

“Makinat autonome mund të zgjidhin shumë probleme që ndërlidhen drejtpërdrejt me drejtimin e makinës dhe trafikun në përgjithësi, por natyrisht, duhet të ketë një mënyrë për të punuar së bashku në këtë drejtim”, ka thënë Michael nga Universiteti i Kembrixhit.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme