Hakerët mund të vjedhin Modelin S për pak sekonda

Hakerët mund të vjedhin Modelin S për pak sekonda

16 September 2018 16:41

Studiuesit në Universitetin Leuven në Belgjikë kanë gjetur një mënyrë për të klonuar çelësin elektrik të perlës së Tesla, çmimi fillestar i së cilës është 75,000 dollarë.

Ky sistem u demonstrua në Konferencën Cryptographic Hardware dhe Embedded Systems Conference në Amsterdam.

Thënë më thjesht, makina vetë lëshon një sinjal radioje me frekuencë të ulët, të cilën çelësi e detekton dhe korrespondon me sinjalin e vet të frekuencës, transmeton KosovaPress.

Makina më pas transmeton “sfidën” e koduar, ndaj së cilës çelësi i përgjigjet përsëri me përgjigjen e vet të koduar. Kur makina verifikon këtë përgjigje dy herë, bëhet gati për zhbllokim dhe të aktivizojë butonin.

Hulumtuesit belgë kanë gjetur se ata mund të “marrin” sinjalin e makinës përmes radios nga një distancë prej vetëm pak metra.

Pastaj ai regjistron përgjigjen e kodit të dyfishtë të çelësit dhe e lëshon përmes kombinimit masiv të të gjitha çelësave të mundshëm prej gjashtë terabajtë.

Procesi zgjat më pak se dy sekonda. Kur të përfundojë, studiuesit emitojnë sinjalin e çelësit “të rremë”, duke nisur makinën dhe duke marrë modelin S. Radioja celulare që ata përdorin mund të blihet në çdo shitore elektronike, ndërsa një mikrokompjuter që përpunon sinjalet mund të blihet në internet për më pak se 40 dollarë.

Një listë me gjashtë terabajtë çelësash ruhet në një disk të lëvizshëm, dhe pajisja e plotë është e pajisur me vetëm disa bateri. Për këtë dështim nuk është fajtor Tesla, por kompania angleze Pektron që prodhon çelësin e përmendur.

Hulumtuesit nga universiteti belg kanë njoftuar Tesla për këtë defekt të modelit S që nga viti 2017, dhe kompania amerikane u ka paguar atyre 10,000 dollarë për punën e tyre.

Megjithatë, Tesla dështoi në riparimin e teknologjisë së enkriptimit relativisht të dobët në qershor të këtij viti, duke përditësuar enkriptimin dhe softuerin që i lejon shoferit të ngrejë një kod PIN për ta ndezur makinën.

Kjo do të thotë se para qershorit 2018, Tesla shiti Modelin S me një dështim në sistemin e sigurisë, përveç nëse pronarët blenë një çelës elektronik të ri prej 150 dollarësh.

Klonimi kryesor është një nga disa metoda të vjedhjes së makinave me sistemin keyless. Për vite me radhë, hajdutët kanë qenë në gjendje që në të njëjtën kohë të mbajnë një pajisje të radios pranë çelësit të drejtuesit të mjetit dhe të tjerët nga automjeti të bëjnë një “urë” midis sinjaleve dhe ta mashtrojnë makinën te çelësi i ardhshëm, i cili reagon duke zhbllokuar aftësinë për të ndezur makinën me buton.

Këto “sulme” i kushtojnë një milion dollarë pronarëve të makinave, edhe pse në vitin 2017 një studim kinez tregoi se mund të parandalohej me pajisje që kushtojnë vetëm 22 dollarë.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme