Kosova e Shqipëria paguajnë “autostradën energjetike” që e mban të bllokuar Serbia Foto: Koha

Kosova e Shqipëria paguajnë “autostradën energjetike” që e mban të bllokuar Serbia

19 maj 2017 19:50

Në qershorin e këtij viti, Operatori i Sistemit, Transmisionit dhe Tregut i Kosovës do të paguajë 1 milionëshin e dytë për kredinë shumëmilionëshe për ndërtimin e linjës 400 kilovoltëshe me Shqipërinë.

Edhe kjo e fundit pritet të nisë pagesën e kredisë, për këtë linjë që po vazhdon të mbetet e pafunksionalizuar, për shkak të bllokadës së Serbisë.

Kjo e fundit po vazhdon të bëjë obstruksione, duke shkelur marrëveshjen e arritur në Bruksel.Një veprim të tillë e bëri edhe para afërsisht dy javësh, kur sërish aplikoi për regjistrim të kompanisë dhe që sërish ishte në kundërshtim me marrëveshjen e arritur, raporton KTV.

Edhe pse ishte e vetëdijshme për shkeljen e marrëveshjes, Serbia tash ka kërkuar sqarime nga Ministria e Tregtisë dhe Industrisë se për çfarë arsye i është anuluar kërkesa, pavarësisht se statuti i kompanisë binte ndesh me marrëveshjen e arritur në Bruksel, rrjedhimisht me ligjet e Kosovës.

Nga gjithë kjo situatë, KOSTT-i po dëmtohet shumë. Duke parë se as Brukseli dhe as ENTSOE-ja nuk po arrin të gjejnë zgjidhje, KOSTT-i ka nisur lobimin nëpër shtetet që janë anëtare të kësaj organizate evropiane.

Hasani ka përmendur edhe një propozim që po sillet kohëve të fundit për tejkalimin e situatës.ëse kjo bllokadë nuk gjen zgjidhje, atëherë KOSTT-i do të shfrytëzojë kartën e fundit, atë të dërgimit të Serbisë në Arbitrazh.

Nga ana tjetër, shoqëria civile e bën fajtore kryekëput ministren në largim të dialogut, Edita Tahiri që sipas tyre, është ngutur të bëjë marrëveshje sa për sy e faqe.


Kosova e Shqipëria paguajnë “autostradën... by kohanet

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme