Kuvendi po diskuton për gjenocidin e krimet serbe në Kosovë

Brovina ekspozon edhe një tjetër fotografi të një viktime të dhunës seksuale

Donika Voca Gashi Donika Voca Gashi 16 May 2019 14:45
15:34

Flora Brovina, në seancën ku po flitet për gjenocidin serb në Kosovë, tha se argumenti më i mirë për këtë ditë është rezoluta.

“Gjenocidi nuk ka ndodhur për herë të parë ndaj popullit tonë. Ka ndodhur në Nish të Vranjës ku kanë jetuar shqiptarët, ku janë masakruar e dhunuar. Ky është vazhdim i terrorit. Rezolutës duhet shtuar disa fakte tjera, s’duhet harruar helmimi masiv”, tha ajo, transmeton Koha.net.

Ajo tha se gjatë 6 vjetëve ka përcjellë fatin e fëmijëve të helmuar, e aty ka paraqitur edhe disa dëshmi që thotë se i posedon.

“Gjenocid ose krim ndaj njerëzimit është edhe mbyllja e shkollave shqipe. Në sallë kam edhe më shumë argumente”, tha tutje.

Sipas saj, rezoluta duhet të jetë e plotë me të gjitha masakrat që kanë ndodhur në Kosovë.

“Kemi mjaft dëshmi. Argumenti dhe e vërteta janë kur flasim ne vet. Ka 20 vjet që s’flasim për të vërtetën, sot duhet. Kam këtu edhe dokumentin për helmimet.

“Mos u tut nga këto foto”, iu drejtua deputetes Bogujevci e cila më herët kundërshtoi publikimin e fotografive.

Por, Brovina paraqiti edhe në seancë një fotografi të një 7 vjeçareje që ka vdekur gjatë dhunimit.

“Kjo 7 vjeçare ka vdekur gjatë dhunimit. E vërteta të mbërrijë aty ku duhet. Ky është gjenocid”, tha ajo, duke theksuar se për këtë foto ka leje nga familja.

14:51

Partitë politike mbështesin rezolutën për gjenocidin serb në Kosovë

Partitë politike kanë mbështetur rezolutën për gjenocidin serb në Kosovë.

Deputeti i LDK-së, Armend Zemaj ka thënë se partia e tij e mbështet në mënyrë unanime miratimin e Rezolutës për gjenocidin e Serbisë në Kosovë.

“Më lejoni që në emër të LDK-së t’i jap përkrahje kësaj projektrezolute. Duke renditur së pari konventat ndërkombëtare që janë miratuar për parandalimin e krimit dhe gjenocidit. Ajo çka na ka bashkuar për të kryer një obligim të cilin institucionet e Kosovës nuk kanë arritur që 20 vite ta sjellë një rezolutë të tillë”, ka thënë Zemaj.

Ai thotë se një ndër objektivat e Serbisë është edhe shpërbërja e institucioneve politike e sociale.

“Sapo pak të jetë një thirrje për të gjithë që keqpërdorin, minimizojnë krimet e kryera në vitet e 90-ta dhe duhet sa më pak fjalë e sa më shumë vepra dënimin e te gjithëve atyre që kanë kryer këto krime. LDK-ja gjithashtu ka dhënë një propozim me atë që quhet gjenocid. Një ndër objektivat e Serbisë është edhe shpërbërja e institucioneve politike e sociale”, ka thënë ai.

Deputeti i PDK-së, Mërgim Lushtaku ka thënë se përmes rezolutës që pritet të miratohet sot, është mirënjohje për ata që sakrifikuan në Kosovë.

“Përmes kësaj rezolute Serbia do të marrë dënimin e merituar. Kërkojmë që Serbia të pranojë gjenocidin që ka bërë në Kosovë”, tha ai.

Derisa nga radhët e Vetëvendosjes ka folur Sami Kurteshi.

“Sot e kemi tekstin e një rezolute që merret me krimin më të tmerrshëm që është bërë në Kosovë. Në tekstin e rezolutës janë marrë parasysh të gjitha dokumentet kryesore ndërkombëtare që kanë të bëjnë me të drejtat e njeriut. Teksti i referohet të gjitha raporteve ekzistuese ndërkombëtare që kanë të bëjnë me krimet e gjenocidin”, ka thënë ai.

Tutje Kurteshi ka shtuar se, “mbledhja e fakteve ka qenë pjesa më problematike. Unë kam bërë përpjekje të shfletojë të gjitha dokumentet që janë marrë me hulumtimin e krimeve të luftës në Kosovë. Fatkeqësisht nuk janë shterur të gjitha hulumtimet. Kemi të dhëna që janë të njëjta”.

Zafir Berisha nga radhët e Nismës ka thënë se ky është një hap i vogël drejt shërimit të një plage të madhe.

“Kjo rezolutë është një hap i vogël në drejtim të shërimit të një plage të madhe. Është e pamundur të përmbledhet në këto faqe ajo çfarë ka ndodhur në Kosovë”, ka thënë Berisha.

Ndërsa deputetja e LDK-së, Vjosa Osmani pati disa vërejtje rreth kësaj rezolute, duke theksuar se ajo duhet të plotësohet me disa propozime që ajo i bëri me këtë rast.

“Mund të themi se është vonë, megjithatë për temë diskutimi duhet të sigurohmi që të dalim me propozime konkrete. Së pari, para një muaji në Kuvend është miratuar Platforma për dialogun Kosovë – Serbi. Meqenëse qëndrimi i vetëm zyrtar i Kosovës qenka kjo platformë unë kam tentuar në Komisionin për Punë të jashtme që kjo platformë të thotë gjëra të vërtetën. Por, fatkeqësisht në këtë platformë thuhet se në Kosovë janë kryer krime dhe është shkel e drejta humanitare”, u shpreh ajo, raporton KTV. “Nëse kjo e mohon gjenocidin dhe aty shkruan se ky qenka qëndrimi i vetëm i Kosovës, pyes si mund ta eliminojmë sepse rezoluta juridikisht është dokument më i dobët se platforma, në të cilën nuk përmendet gjenocidi”.

Osmani ka kërkuar që në rezolutë të shtohen tri fjali.

“Rezoluta duhet ta ketë një fjali që pjesëtarë të regjimit serb janë akoma në pushtet në Serbi, duhet të konstatohet në këto rezoluta. Aty duhet të shtohen krimet kundër njerëzimit, krimet e luftës dhe gjenocidi”, ka thënë ajo.

14:45

Kuvendi po diskuton për gjenocidin e krimet serbe në Kosovë

Kuvendi ka nisur seancën ku po diskutohet rreth gjenocidit e krimeve serbe në Kosovë.

Është miratuar mocioni procedural i deputetes së AAK-së, Donika Kadaj-Bujupi që në tri institucione, Kuvend, Qeveri e Presidencë të ndahet një hapësirë ku do të ekspozohen punimet e dorës që tregojnë për këto krime në Kosovë.

Bilall Sherifi, deputet i Nismës, ka thënë se rezoluta nuk është hapi i fundit, po i pari drejt ndërtimit të një rrëfimi të përbashkët se si quhet i tërë krimi që forcar serbe kanë kryer në Kosovë.

“Me qëllim e kemi quajt rezolutë për gjenocidin serb në Kosovë”, tha ai, raporton KTV.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme