Barnat e kontrabanduara nëpër barnatoret e Kosovës

Barnat e kontrabanduara nëpër barnatoret e Kosovës

30 March 2019 14:39

Numri i pamjaftueshëm i barnave të regjistruara dhe mungesa e unifikimit të çmimeve, shihet si një prej arsyeve që ndikon në shtimin e rasteve të kontrabandës me barna në Kosovë.

Zyrtarë në Doganën e Kosovës thonë se barnat si produkte, mund të kontrabandohen shumë lehtë, për shkak se sasia e tyre mund të jetë e vogël, por vlera shumë e madhe, çka edhe i shtyn kontrabandistët të përfitojnë nga këso veprime ilegale.

Florina Berisha, kryetare e Shoqatës së Farmacistëve, i tha Radios Evropa e Lirë se Agjencia Kosovare për Produkte Medicinale (AKPM) duhet të lehtësojë procedurat e regjistrimit të barnave, në mënyrë që të eliminohet fenomeni i kontrabandimit, marr parasysh edhe rëndësinë që kanë barnat për shëndetin e njerëzve.

“Ne si shoqatë farmaceutike e dënojmë kontrabandimin pasi vijnë nga rrugë të ndryshme. Në bazë të informatave që kemi, ka rënie të kontrabandës, por gjithmonë ka hyrje ilegale të tyre. Ne jemi të gatshëm të bashkëpunojmë me institucionet relevante, që të ndalet kontrabanda”.

“I bëjmë thirrje AKPM-së që t’i lehtësojë procedurat e importit në mënyrë, që të mos ketë mungesë të barnave në treg dhe rrjedhimisht kontrabandë. Pjesa më e madhe e barnave vjen nga BE-ja dhe Shtetet e Bashkuara. Kryesisht kontrabandë me barna ka për ato produkte të cilat mungojnë në treg, por edhe produkte që kanë ndryshim çmimi në shtetet e rajonit”, tha ajo.

Radio Evropa e Lirë

Komentet

Shto koment

Të ngjashme