Augustin Palokaj

Si u bë ratifikimi i demarkacionit sikur referendum për anëtarësim në BE 14 mars 2018 08:13

Në çfarë gjendjeje të mjerueshme janë Kosova dhe qytetarët e saj shihet edhe nga atmosfera e krijuar në pritje të ratifikimit të Marrëveshjes së demarkacionit të kufirit me Malin e Zi....

Për çfarë nuk duhet të jetë dialogu 07 mars 2018 08:25

Deri më tash ata që kanë përfaqësuar Kosovën në dialog me Beogradin në Bruksel kanë pranuar që në të të diskutohet për çështjet për të cilat në fillim...

Shqipëria nuk e rrezikon integrimin evropian me ide për bashkim me Kosovën 28 shkurt 2018 08:25

Ndoshta akrobacionet e shpeshta të liderëve politikë shqiptarë, në Kosovë dhe Shqipëri, për bashkim, president të përbashkët etj., duhet parë si vërejtje kundër ndarjes së...

Kosova të mos fokusohet vetëm në Bruksel, por të punojë më shumë me shtete anëtare 21 shkurt 2018 08:14

Ka pasur brenda BE-së ndasi për tema edhe më të rëndësishme dhe më të vështira rreth së cilave në fund është arritur konsensus. Nëse shtetet si Gjermania, Franca, Italia, Holanda...

Si i tradhtoi BE-ja Ahtisaarin dhe Kosovën 14 shkurt 2018 08:34

Deklaratat e pavarësisë për nga natyra e tyre janë unilaterale: Një entitet shpall pavarësinë e vet. Shpallja e Pavarësisë së Kosovës është më së paku unilaterale, sepse u...

Integrimi në BE kundër interesave të klasave politike në Ballkan 07 shkurt 2018 08:14

Komisioni Evropian e sidomos shtetet serioze anëtare të BE-së mendojnë se në vendet e Ballkanit Perëndimor ka shenja të “kapjes së shtetit, përfshirë edhe lidhje me krimin e organizuar dhe...

Shqetësimi i politikanëve të Kosovës për ngrohjen globale 31 janar 2018 09:07

Dikush mund të thotë se kosovarët më shumë shqetësohen kur nuk kanë rrymë sesa kur tejmase ndotet ajri që thithin. Ata nuk mund të zgjidhin mes këtyre dy të këqijave, sepse edhe e...

Edhe NATO-ja, edhe BE-ja mbajnë përgjegjësi për anarkinë në veri të Kosovës 24 janar 2018 08:55

Veriu i Kosovës sot është ndoshta zona më anarkike, pa sundim ligji, në Evropë. Jo që pjesa tjetër e Kosovës mund të mburret shumë me sundimin e ligjit, por në veri gjendja është...

Rreziku për ndarjen e Kosovës rikthehet dhe duhet përsëritur nga Brukseli vijën e kuqe për këtë 17 janar 2018 08:15

Rreziku për ndarjen e Kosovës është rikthyer jo vetëm për shkak të punës së vazhdueshme të Beogradit drejt këtij skenari dhe për shkak të papërgjegjësisë së...

Me rroga dhe kravata kundër korrupsionit 10 janar 2018 08:13

Italia nuk është ndër shtetet më të pasura të BE-së, por është shteti me rrogat më të larta të politikanëve dhe shërbyesve shtetërorë. Kjo është bërë...

Rruga e Kosovës drejt BE-së - një ideal që vlen sa edhe qëllimi 03 janar 2018 09:00

Kosova duhet të pranojë të respektojë disa rregulla, t’i kryejë disa punë që duhet kryer në rrugën drejt BE-së e jo të presë që të tjerët t’u përshtaten...

Gabimet që nuk zhbëhen e as nuk i shkrin bora 27 dhjetor 2017 07:54

Për të gjitha këto pasoja është dashur të ishte menduar më herët, sepse kushdo që të jetë në pushtet në Kosovë do ta ketë për detyrë që të zbatojë...

Kushti i dytë! 20 dhjetor 2017 08:12

Disa diplomatë në BE pohojnë se Kosova ka ngecje aq të madhe në dhënien e rezultateve për luftë kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar saqë edhe po ta përmbushë kushtin e...

Ballkani mund të humbë edhe rastin e vogël për të avancuar rrugën drejt BE-së 13 dhjetor 2017 08:24

“They never miss a chance to miss a chance” (Ata asnjëherë nuk e humbin rastin për ta humbur rastin) është një thënie e njohur, e cila shpesh dëgjohet edhe në diplomaci kur flitet për...

Marrëveshja me Malin e Zi, vërejtje që gabimet e tilla të mos ndodhin më 06 dhjetor 2017 08:21

Kosova nuk ka më asnjë rrugëdalje nga kurthi i kurdisur përmes Marrëveshjes për kufirin me Malin e Zi pos ta ratifikojë atë. Nuk ka asnjë arsyetim logjik se pse ky u bë kusht për liberalizimin e...

Përgjegjësia për dështimet në Kosovë është e përbashkët 03 dhjetor 2017 08:00

Mund të gjenden arsyetime për dështime të rasteve të caktuara gjyqësore për disa skandale individuale në misionin e EULEX-it. Por ky mision duke pasur parasysh kompetencat që ka pasur dhe vazhdon...

Të formohet sa më parë Qeveria e Gjermanisë 29 nëntor 2017 08:33

Pa ironi, kryeministrat e vendeve të BE-së sikur edhe ata të Ballkanit do të duhej të përcillnin dëshirën e tyre që sa më shpejt të formohet Qeveria e Gjermanisë. Disi ngjashëm me...

BE-ja është mësuar që Kosova të heshtë dhe t’i gëzohet suksesit të fqinjëve në procesin e integrimeve 22 nëntor 2017 08:35

Sa herë përballet me kritikat që nuk i ka ofruar Kosovës mundësi sikur vendeve të tjera të rajonit, në BE fajin e hedhin tek pala kosovare. Në BE janë mësuar që politikanët nga Kosova...

Efekti i Tribunalit të Hagës për Krime Lufte në ish-Jugosllavi 15 nëntor 2017 08:30

Një muaj para mbylljes së tij, Tribunali i Hagës, i cili do t’ia përcjellë detyrat e mbetura Mekanizmit për Tribunalet Penale Ndërkombëtare, duket si një institucion që nuk ka kurrfarë...

Si u bë Surinami, shteti me gjysmë milioni banorë, temë kryesore në Kosovë dhe Serbi 08 nëntor 2017 08:20

Nëse nuk ka njohje të reja të Pavarësisë së Kosovës dhe nëse ndonjë shtet i bie pishman pse na ka njohur, kjo nuk është aq shumë për shkak të dështimit të Qeverisë...